Eigenaar loopt weg om te roken

Het is een zonnige dag als we naar een prachtig hotel in het Noord Hollands kust gebied rijden. We mogen een opdracht uitvoeren en het was nogal “last-minute”. We hadden de intake niet gekregen en we hadden dus ook nog geen idee waar we mee aan het werk mochten.

Jong team? In welke fase zit je dan?

We ontmoetten het team aan hun lunch, ze hadden een vergader ochtend gehad.
Toen we hen vroegen wat voor een team zij zijn kregen we als antwoord dat dit een team was onder leiding van de nog jonge eigenaar. Het merendeel van de teamleden waren ook nog jonge gedreven professionals met een paar ervaren rotten.
Hun kantoor was pas begonnen dus we hadden een team in de “forming” fase, wellicht al enige vorm van “storming”.

Om daar een goed beeld van te krijgen kozen wij ervoor om een hele simpele oefening te doen om zo te kijken hoe de communicatie verloopt en in welke fase het team zit.
Het eerste deel van de oefening verliep prima, het team kwam lekker “in flow”. Communicatie verliep soepel en met de nodige kwinkslagen. Duidelijk mensen die elkaar gevonden hadden en ook typisch voor een team dat zich aan het vormen is.

Goed dus om eens te kijken wat er gaat gebeuren als we de druk een beetje opvoeren, dachten wij.

Welke rol neem jij als leider aan?

We hebben aan de simpele oefening een wedstrijdelement toegevoegd met als spelregel dat je, als je een maal een zet gedaan had, uit het spel moest verdwijnen en niet meer kon winnen.
We waren zo benieuwd of men voor het teamresultaat zou gaan of dat er nog een storm zou losbarsten omdat er nog iemand ging voor eigenwinst. En….. welke rol nam de eigenaar.
Met name dat laatste pakte heel bijzonder uit. De eigenaar deed de tweede zet, en haalde zich zo uit het spel. Dat kan tactiek zijn om jezelf niet vooraan te zetten en een van je medewerkers de overwinning te gunnen. Tot onze grote verbazing verliet de eigenaar het speelveld helemaal om achter een boom even te gaan roken!

Van “forming” naar “storming” 

Een van zijn jonge gedreven medewerkers zag zijn kans schoon: hij lapte alle regels aan zijn laars en claimde de overwinning.

A ha, toch de “storming” fase in het traject van teambuilding. Alle overige teamleden waren verbolgen over de machtsovername en het verbreken van de regels. De gedreven jonge man liet zich niet onbetuigd om aan te geven dat als “hij” er niet is dan andere regels gelden.

Leidt jouw team door alle fases!

Als team heb je deze fases nodig, als teamleider wil je deze fases zo kort mogelijk houden om zo snel en ongeschonden als kan naar de “performing” fase te gaan. Daar waar het magische gebeurt.
Loop je weg van een team (of verstop je je achter de boom om even te roken????) in de stormingfase kun je je afvragen of de storm ooit gaat liggen en of het team in jou de betrouwbare, rustige leider gaat zien.

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd hoe wij jou kunnen helpen
om het verschil te gaan maken?