Met vertrouwen samenwerken!

Het is een zonnige middag als we op pad mogen met onze roedel om een team van een groot vervoersbedrijf te coachen.
Onderweg hadden we al grapjes bedacht, zouden ze de boel goed op de rit hebben? Of, hoe zouden de wagonnetjes aanhaken? Waren ze de weg kwijt?

Wat is dé basis voor een nieuw team?

Op de ruime locatie aangekomen konden we kennis maken met deze logistieke kanjers, al hoewel, het bleek de IT-afdeling te zijn die in een nieuw team een nieuw systeem ging implementeren.
“Wat is de basis van een nieuw team” was onze eerste vraag aan de teamleden. Lang hoefden ze daar niet over na te denken: “onderling vertrouwen” was het directe antwoord. Op onze volgende vraag: “en, vertrouwen jullie elkaar” bleef het even stil. “We denken van wel” kwam het aarzelende antwoord. Tsja, dan denken wij van niet……
Onze eerste oefeningen waren dus gericht op onderling vertrouwen en na de oefeningen hebben we de theoretische onderbouwing gegeven van wat we gedaan hebben.

In de roedel werkt alleen vertrouwen

Zeker de combinatie van theorie en het geleerde direct in praktijk brengen met onze roedel werkt uitstekend en aan stekelig. De IT-ers kregen er steeds meer lol in. Ze pikten het heel snel op, de communicatie, hoe rollen te verdelen, wie is waar goed in? Het was een feestje.
Daarom hebben we de lat, bijna letterlijk, maar wat hoger gelegd. We hebben ze aan een echte agility-estafette laten werken. Je hebt vier honden die ieder een (klein) parkoers moeten afleggen, er mag maar 1 hond onderweg zijn. De tijd start bij de start van de eerste hond en stopt bij de finish van de laatste. Hoe snel kunnen jullie dat?

Deze oefening vergt alles wat met goed teamwerk te maken heeft:

  • goede taakverdeling
  • communicatie
  • vertrouwen
  • inzicht in talenten.

De eerste ronde was ronduit dramatisch. Het lukte niet, veel van de mensen wist niet wat het plan was of hoe het uitgevoerd moest worden. Honden vlogen alle kanten op, kort om chaos!

Als dan het kwartje valt……

Het team herpakte zich echter razendsnel. Er werd overlegd, geluisterd naar elkaar, mee gedacht. Een goede tactiek en indeling bedacht.
“Mogen we nog een keer?” was de vraag.
Uiteraard mag dat, want deze poging stelde niet veel voor.
Wel lieten deze IT-ers zien snelle leerlingen te zijn. De twee poging was eigenlijk al heel erg goed. En wat er dan ontstaat in een team!! Motivatie (het moet nog beter kunnen), lol (wat is dit gaaf zeg) en vertrouwen (jongens wat heeft iedereen zijn taak goed opgepikt).
Ook onze honden pikten dit op, die werden ook steeds enthousiaster.

Als alles goed geregeld is, is écht alle mogelijk!

“We doen nóg een poging”. Werd er al ras besloten. En, tsjonge, wat een poging zeg. Er werd een toptijd neer gezet. De honden en mensen genoten zichtbaar, het team liep op rolletjes. Zó goed dat ze nog een poging wilden doen om de laatste seconden van de tijd af te snoepen.
Omdat onze honden inmiddels hun tong op het vestje hadden hangen besloten we maar om de middag samen te vatten.
Conclusie van de IT-ers: heel veel geleerd deze middag. Vertrouwen moeten we actief aan werken en als dat er is, dan gebeuren er gave dingen in ons team!
Wij konden onze honden moe en zeer voldaan weer naar huis brengen.

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd hoe wij jou kunnen helpen
om het verschil te gaan maken?